ŞÖMİNE TARİHÇESİ NEDİR................? DOĞRU UYGULAMALARI NASIL OLALIDIR...........................?

 

 

ŞÖMİNENİN 

TARİHÇESİ...?

 

Şömine (Fransızca: cheminée

mekânları ısıtmak, ve bazen yöresel olarak yemek pişirmek vb. amaçlarla

içinde ateş yakılan bir bölmeye sahip olan mimari yapı ögesidir.

Yakılan ateşten çıkan dumanın doğrudan dışarı atılması düz bir

baca

sisteminin kurulması ile sağlanır.

Modern kültürde şömineler yapıların içlerinde, en çok vakit geçirilen alanlarda bulunsa da pek çok yerde ev

dışında ya da

avlularda

dekoratif amaçlarla kullanıldığı görülebilir.

Şöminelerin insanoğlunun yaşamında ateşin kullanılmaya başladığı çok eski çağlardan bu yana var olduğu

sanılmaktadır.

Bu dönemlerde yerlere kazılan çukurlar biçiminde kullanılan şöminelerde yakılan ateşin dumanları yapının

tavanına delikler açmak suretiyle oluşturulan ilkel bacalardan atılırdı.

İki katlı evlerin ilk yapıldığı dönemlerde bile bu teknolojinin kullanıldığı şömineler aynı dönemde yapıların dış

kesimlerim de yer almaya başladı.

1678

yılında İngiltere Kralı

II. Charles'ın

yeğeni Prens Ruppert'ın şöminelerde hava akımı ve bugünkü baca

sistemini geliştirmesi ile şöminenin tarihinde iki büyük devrim gerçeklemiş oldu. 

 

Şöminenin Türk kültüründe eski yeri Ocak şeklindedir.

Orta Asya köklerimizde otağın ilerisinde ocak yeri bulunur.

Ocaktan oluşan köz içerde mangal denel bakraçlara alınır otağın ısıtılması yapılırdı.

Yerleşik hayata geçişle birlikte ocak evlerimize girdi.

Ocak yemeklerin pişirilmesi ve evin genel ısınması içindi.

Avrupa ülkelerindede ocak aynı seyri izledi.

Büyük Avrupa saraylarında ocak ve mutfak yerinin ayrılması ocağın gülümseyen ateşini şömineye çevirerek

salonlarda hem ısıtma aracı hemde romantik seyir aracı haline getirdi.

Kuşkusuz televizyonun ve diğer teknolojik sistemlerin olmadığı dönemde şömine onun ateşinin şavkında düşlerin kurulduğu, aşk şiirlerinin okunduğu köşe idi. Çocuklar masallarını onun ateşine bakarak dinler büyükler savaş ve av hikayelerini onun karşısında anlatırdı.  

 

 Şömine iç mekanlarda, daha çok salonlarda kullanılan ama yatak odası,

çalışma odası, ofis ve işyerlerindede yerini almaya başlayan, içinde ateş yakma bölmesi olan, odun yakılan,

ısıtmada kullanılan, pişirme ve ızgarada yapılabilen dekoratif bir kullanım aracı.
_
Şöminenin tarihi ilk insanın yıldırım düşmesi ile yanan ağaçlardan bildiği ve korktuğu ateşi, v

ahşi hayvanları korkutmak için mağarasının veya sığınağının önünde kullanmasıyla başlar.

İnsanoğlu için sezgilerinden sonra aklını kullanmaya başladığı ilk olaydır ateş.

Önce korunmak için sonra pişirmek için kullanır ateşi, ateşe düşen bir hayvanın etini yiyerek,

pişmiş etin lezzetini keşfeder, sonra ısınmanın lüksüne varır ve sığınağında da yakmaya başlar.


Doğada yıldırımın yaktığı ateşi devamlı besleyerek sönmemesini sağlayan akıl,

daha sonra gerektiğinde kullanmak için kuru odunları birbirine sürterek ateş yakmış belkide ilk icadını

yapmıştı.

Bu çakmaktaşıyla odunları tutuşturmak ve günümüzde bir tuşa basarak yakmanın öncülüydü.

Şömine: Baca ve şöminenin kurulması Kasım 1990 tarihli 24-2-2 Birleşik Teknik Dökümanında (DTU)

(referans ANFOR DTU P 51-203) yapılan açıklamalara uygun olmalıdır.

Çalışma özellikleri: Tavsiye edilen yakıtlar;

Ürünlerimizin sadece odun yakmak için tasarlanmıştır meşe, gürgen, kayın, vb. Sert ağaçlar yumusağa göre

tercih edilir; kavak, söğüt, vb. çok şiddetli olarak yandıklarından reçineliler tavsiye edilmezler.

Sadece nem oranı %20'nin altında olan kuru ağaç kullanın (bunun anlamı, kesildikten sonra kapalı ve iyi havalandırılan bir yerde 2 yıl bektilmiş ağaç demektir.)

Yeni kesilmiş ağacın verimi daha düşüktür ve daha çok katran oluşmasına neden olur, bundan başka yeni

kesilmiş veya kurumamış ağaç, ateşi boğarak anormal bir katran birikimine yol açar.

Kullanılması yasaklanmış yakıtlar:

Sert mineral yakıtlar örneğin kömür, her türlü plastik vb.

Yanma veya yakmayı kolaylaştırmak için yağ, alkol, akaryakıt, vb.. gibi

kimyasal madde ve sıvıların kullanılması kesinlikle yasaktır.

Odun doldururken kapağı yavaşca açınız, baca klapesi olan sistemlerde klapeyi açınız.

Normal maksimum odun doldurma kapasitesi: 12 ile 15 cm çapında 3 veya 4 kütük.  
 

Şömineyi  yakarken 

Öncellikle  hazne  klepesi  açıkolmalıdır.

Odunlarınkuru olması  doğrudur.

Çabuk  tutuşması   ve  kaloriyi  daha çok  almak için.

Yanıcı  kimyasal maddeler  kullanılmamalıdır.

Kömür  yanmamalıdır.

Yeterince odun  atılmalıdır.

Parke  plastik  ürünler  yakılmamalıdır.

Yanlış  yanıcı  ürünler  şömine  camında  katran zift  oluşumuna 

,şömine  yapısını

zarar  vererek. bazı  durumlarda.

Şömineyi  kullanılmaz  hale   getirmektedir.

Bunlar  şömine   yanarken  

 dikkat

edilmesi  gereken  kurallardır.

 

ŞÖMİNE   ODUNU:

 

Şöminede meşe odunu  yakabilirsiniz. 

Odunun

kuru   olması   makbuldür.

Çünkü   kuru  odun  kalorisi  ısı enerjisi

fazla  olduğundan,

bir  atımlık kurumeşe odunla uzun  süre  sıcaklık  sağlarsınız .

Yazdan  alıp depo yaptığınız   meşe odunla karlı  ısınarak kışı  geçirebilirsiniz .

Kışın  alacağınız  odunlar yaş ve  sulu  olduğu için yanması  zor  ve ,

kalorisi  her zaman  için  düşüktür.

Odun ıslak ve yaş ise   fazla odun yakmaya neden olur.

Piyasada  sanki   özel   şömine    odunu   varmış  esprisi   söylenmektedir .

Oysa   dikkat  edilmesi  gerek  şömine haznesinin 

iç  ebadı  genişliğinde .

Hazne 70lik   ise   odunun kısa  olanı, Hazne80likveyadahabüyükise .

Odunun   büyük  kesilmiş  olanaları  tercih   edilmelidir.

Kuru olamasına özen gösterilmelidir.

 

Odun  satın  alırken  bunları  göz  önüne  alarak.

Özel  Şömine  odunu söylentilerinden

uzak  durarak , tercihinizi  doğru   yapıp.Odun satan yerlerden ucuza temin edebilirsiniz.

 

ŞÖMİNE   ESKİ  TİP:

Bu  tip  şömineler  piyasada  çok  bulunan .

Şömine  iç  yanma  haznesi   ateş  tuğlası olan ,

boruyla bacaya  bağlanmadan ,davlumbaz  bölümü  kapatılan ,

hava   menfezleri  olmayan,

şömine de yanan  ateşin  ısının boş yere havaya

uçup gittiği  şekilde   yapılan   şöminelerdir.


Bu nedenle  artık  tercih  edilmemektedir. 

 

ŞÖMİNE  YENİ   TİP:

 

Bu  tarz  şömineler  iç   yanma haznesi   pik  döküm   hazne  olan . paslanmaz çelik boruyla bacaya bağlanarak  montajı  yapılan .

Şöminenin  davlumbaz  bölümüne  ısı odası

yapılarak  menfezlerden  sıcak  hava   sağlayacak  şekilde   yapılmaktadır.

Bu  tip  şömineler  tasarruflu ve  kolay   yanma   özellikleriyle  daha   çok   tercih   edilmektedir.

Doğru  montaj yöntemiyle   yapılan ,

duman  kaçağı  olmayan, sorunsuz

şöminelerdir 

 

ŞÖMİNE HAZIR KAZANLAR ile ilgili görsel sonucu

 

İlgili resim

 

 

 

ŞÖMİNE HAZIR KAZANLAR ile ilgili görsel sonucu

 

 

ESKİ  TİP  ŞÖMİNE  KAZANLARI ile ilgili görsel sonucu

 

 

 

İlgili resim

 

 

 

ŞÖMİNE HAZIR KAZANLAR ile ilgili görsel sonucu

 

 

 

 

ŞÖMİNE HAZIR KAZANLAR ile ilgili görsel sonucu

 

 

 ŞÖMİNE    

HAZNE  

TEMİZLİĞİ :

 

Şöminedış bölümolan taşları : Traverten ,Kandıra ,Beyazlimra , Mermer

tamamını Kovayakonmuşsıvıdeterjanlısu vesüngeryardımıylatemizliğini

Kolaycayapabilirsiniz.

Şömineyaptırırken . Taşlarıncila veparlak olmasınadikkatetmenizgereklidir.

 

Haznecamtemizliğinegelince: Hazneninküllükçekemecesindebulunan

Küllerdenfaydalanabilirsiniz. Islakbirbezlekülüalarak camıtemizleyebilirsiniz.

Piyasada bulunantoz vimledekolayca temizleyebilirsiniz 

Şöminelerde kapalı haznede haznenin her yerini kapalı olması ısının sıkışmasını sağlar. I

sının sıkışması özel üretim  pik döküm haznenin ısı alış verişini kolaylaştırır.

Bu şekilde Şömine 'nizde aynı miktar odun yakarak, açık hazneden elde ettiğiniz ısı, toplam ısı miktarının %15 iken kapalı bir hazneden kazandığınız ısı,

toplam ısının %85 ' idir. Isının yanı sıra geri tepme ve sızma risklerini ortadan kaldırması, kapalı haznenin tercih edilmesindeki bir diğer etkendir.

Yukarıda da bahsedildiği gibi kapalı ve açık haznelerin en büyük farkı tepme ve tütme riskidir.

Şömine içinde bulunan Kapalı ithal haznelerde bu yaşanmaz. İkinci olarak verim ve performanstır.

Kapalı ithal haznelerden açık haznelere göre çok daha iyi ısı alabilirsiniz.

 

 

                                                   

                                                                                                                                                                                        

                                                                        

 

 

ISINMA MUCİZESİ
 

  • 2000 ’ li yıllar insanların enerjiye olan ihtiyaçlarını ve gereksinim duydukları miktar için neler yapabileceklerini daha iyi anladıkları ,
  •  
  • arkına vardıkları yıllar olarak tarihteki yerlerini almaya başladılar.
  • Yaşamın kendisi olan enerjinin , sahip olduğumuz teknoloji ve onun sağladığı
  •  
  • konfor kadar aynı zamanda çevremize nasıl bir tehdit de oluşturabildiğini daha iyi anlamaya başladık .
  •  
  • Artık en temiz yakıt denilen doğalgazın bile atmosferimizi kirlettiği,
  •  
  • daha önemlisi yerine konulamayan ve tüketildikleri miktarda çevre değişikliklerini dahi tetikleyebilen, petrol dahil tüm fosil yakıtların zararlarını biliyoruz, görüyoruz.
  •  
  • Bu enerji kaynaklarını kontrol edebilmek için işlenen insanlık ayıplarını ise söylemeye dahi gerek yok.
  • Oysa , nüfus yoğunluğu bakımından oldukça fazla miktarda enerji kaynağına ihtiyaç duyan
  •  
  • bir çok Avrupa ülkeleri, başta Almanya, Fransa ve İtalya olmak üzere çoktan ‘ alternatif enerji ‘ kaynaklarına ve teknolojilerine yatırım yapıyorlar .
  •  
  • Hükümetler vatandaşlarının bu kaynaklara dönmesi için % 50 ‘ ye varan teşvikler veriyorlar.
  • Bu kaynakların başında ‘ yenilenebilen ‘ ve yandığında emisyon değerleri olarak tamamen doğal yani tabiata ait gazları içeren ‘ odun ‘ geliyor .
  •  
  • Odun doğru yandığında karbonmonoksit yerine karbondioksit üretiyor .
  •  
  • Karbondioksit ise hepimizin daha ilkokulda öğrendiği doğal tabiat döngüsünde oksijen’e dönüşüyor. Üstelik odun, tükenen bir yakıt değil, yerine konulabilen tek enerji kaynağı.
  • Elbette odunlu çalışan cihazların verimliliği , emisyon değerleri ‘ EN 13229 ‘ , ‘
  •  
  • Flamme Verte ‘ gibi uluslar arası norm ve standartlar doğrultusunda ulusal merciler ile sivil toplum örgütlerince denetleniyor ve sertifikalandırılıyor .
  •  
  • İnsanlar bu konuda bilinçlendiriliyor ve bilinçli davranmaya teşvik ediliyor.
  • Biz de kendi üzerimize düşen görevi çevreye saygılı ‘ yeşil ürün ‘ ler kullanarak yerine getirmeye çalışıyoruz .
  •  
  • Siz de, sadece sertifikalı ürünleri kullanarak bu ortak bilince katılın , destek verin.
  •  
 
 
 
ESKİ  TİP  ŞÖMİNE  KAZANLARI ile ilgili görsel sonucu
 
 
 
 
 
MEDA ŞÖMİNE
&
BACA
SANAYİ

 

TEKNİK ÖZELLİKLER
 
AB Normlarında Sadece Bir Odun Şöminesi ile Isınma Mucizesi
  • Evinizin ısınma ihtiyaci ve doğal şartlarına uygun bir şömine haznesi seçilir.
  • Şöminenin monte edileceği yer ile ısının dağılacağı odalar arasında ısı transferini sağlayacak boruların geçeceği boşluklar bırakılır.
  • Şömine haznesinde oluşan ısıyı emerek,diğer mekanlara dağıtacak fan sistemi ve dağıtım ünitesinin yeri planlanır.
  • Yerden aldığı soğuk havayı izolasyon odasında ısıtıp, termostatlı fan sistemi sayesinde tüm eve dağıtır.
  • Bu işlemler esnasında ısınan hava kesinlikle bacadan dışarı çıkmaz.
  • Size sadece 4-8 saat ara ile hazneye odun ilave edip bu sıcaklığı yaşamak kalır.
  • Bu sistem ile 250m2 kapalı alanı ısıtabilir ve 5 ayrı odaya ısı dağıtımı yapabilirsiniz.
  • Yeryüzündeki en ekonomik ısınma tekniği sizler için..

 

KAPALI SİSTEM ŞÖMİNE
HAZNELERİ
MONTAJI BİLGİLERİDİR


 

1-) BACA MONTAJ KİT
 
(haznenin bacaya bağlanarak çalışır hale gelmesi için gerekli olan malzeme ve işçilikler)
 
A) Hazne subasmanı tablası üzerine monte edilir.

B) Üst çıkışına baca çapına uygun adaptör yerleştirilir.

C) Çelik esnek (flex) boru adaptör üzerine takılıp, bacaya giriş yapılır.

D) Adaptör ile borunun buluştuğu noktaya “Mastic refrakter” ile sıvama yapılır. Bu işlemin amacı olası duman sızmasını önlemektir.

E) Borunun bacaya giriş yaptığı yerin çevresi baca harcı ile sıvanarak olası geri tepme önlenir.

F) Şömine üst paneline, hazne kapasitesine uygun ısı çıkış menfezi takılır.

Bu işlemler sonucu şömineniz sorunsuz bir şekilde çalışır hale gelmiştir.
 
2) İzolasyonlu “ISI ODASI” yapımı.
 
Şöminenin üst panelinde biriken yüksek ısı size sorun yaratmadan ve kayba uğramadan nasıl ulaşır?
 
A) Şömine üst panelinde galveniz profiller ile bir odacık oluşturulur.

B) Bu odacık içi komple “yüksek densitili” ve özel folyo kaplı “800 derece” ısıya dayanıklı paneller ile kaplanır.

C) Panellerin birleşme noktaları “Özel Folyo Bandı” ile izole edilir.

D) Hassas noktalar “Fibre Seramik” levhalar ile takviye edilir.

E) Bu işlemler eksiksiz bir şekilde “MEDA” tarafından yapıldığı takdirde, şöminenin yüksek değerli tüm ısısından, hiç bir kayıp olmadan istifade edilir.
Ayrıca bu yüksek ısının dekorasyona vereceği hasar önlenirken, ısı tahliyesi istenilen noktadan yapılarak mükemmel performans sağlanır.

AMAÇ :
 
Özel alaşımlı döküm haznelerde, sadece odun yakarak oluşan “yüksek” ısının,
 
son derece ekonomik ve pratik bir yöntem ile sizlere ulaşmasıdır.
 
Az miktarda odun yakarak, maksimumda “kalori” elde etmeye dayalı bu sistem mekanınızı ısıtırken, sizlere son derece güvenilir ve keyifli bir ortam sunmakla kalmayıp konunun esasını teşkil eden “ekonomi” yi sağlar.

Tüm dünyanın yaşadığı “ sıcak, keyifli ve ekonomik” yaşam sizleri bekliyor.
 
 
 
 
İlgili resim
 
 
 
 
 
ŞÖMİNE SOBA NEDİR?

 

Şömine soba; bir ısınma aracı, sıcak bir mobilya, bir prestijobjesi, evin merkezidir.
 
Şömine sobalar; yanma odasını da içeren, bir gövde ve dış kabuktan oluşur.
 
Dış kabuk ve gövde arasında, yükselen hava ısınarak yukarıdaki deliklerden dışarı çıkar. Dış kabuk ısısı (60 C +) oda ısısını geçmez.

Klasik bir şömine soba, aşağıdaki bölümleri içerir :

Altta odun koyma gözü – Ortada yanma odası – Üstte sıcak kabin.

Duman; şömine içinde dolaştırılarak, bacanın dumanı çekmesi geciktirilir ve tam bir yanma sağlanır.
 
Dolayısı ile ısı ortam içinde kalır ve ısı kaybı önlenir.
 
Bu sayede; zehirli gazlarında tamamına yakın bir kısmı yakılarak, çevreye zarar vermesi önlenir.
 
Yanma odası, ateş tuğlası ile örtülü olup, camlarıda yüksek ısıya dayanıklıdır. Dış yüzey, ısıya dayanıklı özel bir boya ile boyanmıştır.

Şömine sobalarının iki tipi vardır;

1. Bu tiplerin kapıları, kendiliğinden kapanır ve kapalı olarak yakılması öngörülmüştür. Bu tipler müşterek bacaya bağlanabilir.

2. Bu tiplerin kapıları, açık yada kapalı olarak kullanılabilir. Fakat, müstakil bacaya bağlanmalıdır. Aynı bacaya, başka soba vb. bağlanamaz.

Her iki tip şömine soba, bacaya en kısa yoldan bağlanmalıdır.
 
Boru baca çıkışına hiçbir şekilde alçalarak bağlanmamalıdır.
 
 
 
İlgili resim
 
 
 

YANGIN ÖNLEMLERİ

Isıya hassas zeminler (halı, parke vb.) için, şöminenin altına bir izolasyon plakası koymak gerekir.
 
Halı gibi kolay yanan yer döşeme malzemeleri; şöminenin önünden en az 50 cm. mesafeye konmalıdır.
 
Mobilya ve benzeri eşyalarda; şömineden, en az 80 cm. ara bırakılarak yerleştirilmelidir.

Şömine yanarken, kül çekmecesinin takılı olması gereklidir. Çünkü, bu çekmece; aynı zamanda zemine karşı ısı koruma tablası olarak, görev yapmaktadır.
 
Kapıları açık olarak, yakılan şömine sobalarda; kıvılcım ve ateş sıçramalarına dikkat edilmelidir.

 

HAVA AYARI
 
Ana hava ayar elemanları: Kül çekmecesinin üzerinde bulunur ve alttan ızgara kanalı ile hava girişini sağlar.
 
Bu hava ayarı, sadece kömür yakarken kullanılmalıdır. Bu nedenle kül çekmecesinin çok dolu olmamasına dikkat edilmelidir.
 
Odun yakılırken, bu havalandırma düğmesi kapalı tutulmalıdır.
 
Aksi halde, odun sarfiyatı artar ve şömine fazla ısınır ve şömineye zarar verir.

İkinci hava ayar elemanları: Üstte sıcak kabinde bulunur ve hava bu kanaldan, yanma odasına üstten girerek tam bir yanma sağlar.
 
Bu hava ayarı daima açık tutulmalıdır.
 
İLK KULLANIM
 
Şömine soba; ilk yakılışında, yanma odası kapıları hafif açık durmalıdır.
 
Bununla kapılarda bulunan contaların, boyaya yapışmaması sağlanır.
 
Boya; birkaç saat sonra, iyice sertleştikten sonra kapılar iyice kapatılmalıdır.
 
İlk yanma sırasında; boyanın sertleşmesi aşamasında, bir miktar boya kokusu hissedilir ki,
 
bu normaldir.Şömine soba; biraz gazete kağıdı ve birkaç ince tahta parçası ile yakılmalıdır.
 
Tahta parçaları alev aldıktan sonra, 2-3 parça odun atılmalıdır.
 
Normal yakım esnasında da; şömine sobaya 3 parçadan fazla odun atılmamalıdır.
 
Eğer çok odun atılıp, ana hava ayarları ve kül çekmecesi açık bırakılıyorsa,
 
kontrolsüz ve kuvvetli bir yanma olur ki; bu odun tüketimini arttırır ve şömine sobada, bacada hasara sebep olur.
 
Baca çekişi kuvvetli ise; çıkış borusundaki klape ile hava çekişi ayarlanmalıdır.
 
Islak odun, çöp, kimyevi maddeler kesinlikle kullanılmamalıdır.
 
Odunlar, dışarıda üstü kapalı bir yerde depolanmalı ve son iki gün içeri alınmalıdır.
 
İçerde depolanan odunlar, çok kuru olacağından çok çabuk yanar ve yakıt sarfiyatı artar.

 

BAKIM
 
Şömine sobalar; kaliteli mamuller olup, normal kullanımda herhangi birzarara uğramazlar.
 
şırı ısınmada oluşabilecek, renk değişmeleri sprey boya atılarak giderilebilir. Şömine sobalar; senede bir kere temizletilmelidir. 

 

ŞÖMİNE AKSESUARLARI ile ilgili görsel sonucu

 

 

 

 

 

ŞÖMİNE AKSESUARLARI ile ilgili görsel sonucu

 

 

 

ŞÖMİNE AKSESUARLARI ile ilgili görsel sonucu

 

ŞÖMİNE AKSESUARLARI ile ilgili görsel sonucu

 

 

ŞÖMİNE AKSESUARLARI ile ilgili görsel sonucu

 

 

ŞÖMİNE AKSESUARLARI ile ilgili görsel sonucu

 

ŞÖMİNE AKSESUARLARI ile ilgili görsel sonucu

 

 

 

 

 

 

ŞÖMİNE AKSESUARLARI ile ilgili görsel sonucu

 

ŞÖMİNE AKSESUARLARI ile ilgili görsel sonucu

 

 

 

 

ŞÖMİNE AKSESUARLARI ile ilgili görsel sonucu

 

 

İlgili resim